משמעות השם "מטפונה" בערבית היא קבורה ואכן, מטפונה הוא ארוחת שטח שלימה שמבוססת על עוף ממולא באורז וירקות ומתבשל כשהוא קבור בתחת למדורה. במקור, הונח העוף בתוך המדורה כשהוא מצופה בשיכבת חימר. כיום נהוג לעטוף אותו בנייר כסף כדי לשמור על ההיגיינה. העוף והמטעמים שבתוכו נאפים בנוזלים המופרשים מהעוף ולהם אפשר להוסיף רטבים ותבלינים שונים.יתרונו הגדול הוא בכך שלא צריך לסחוב סיר ולכן הוא מתאים לטיולים רגליים שבהם הציוד נסחב על הגב (והעוף כבר נמצא בשטח….).
מצרכים: עוף שלם (עדיף גדול), כוס אורז, רוטב צ'ילי חמוץ מתוק, מלח, שלושה תפוחי אדמה, שלושה גזרים , בטטה אחת , שני בצלים וראש שום. נייר כסף עבה.
זמן הכנה: כמעט שעתיים.
בישול בשטח: קחו את העוף השלם ומלאו אותו באורז ובירקות חתוכים. שפכו עליהם את הרוטב ותבלו לפי הטעם. עטפו היטב במספר שכבות של נייר כסף וטימנו מתחת לגחלים אדומות כשעה וחצי עד שהעוף רך.
סיכונים:
התבשיל נשרף בקלות !
התבשיל לא היגייני במיוחד ונייר הכסף נקרע לעיתים קרובות.
טיפים:
אפשר להכין את העוף עם המילוי בבית, לארוז טוב בכלי אטום או בשקית ובשטח להכניס לנייר כסף ולמדורה. ספיגת הרוטב בעוף רק תועיל לשיפור הטעם.לא לעטוף מראש בנייר כסף כי הוא משאיר טעם לוואי למטפונה.
להכין הכל בתבנית אלומיניום חד פעמית, לשים ירקות נוספים סביב העוף, לשפוך נוזלים נוספים (יין, קולה או בירה שחורה) ולכסות בנייר כסף. לשים על התבנית רשת מנגל ורק אז להכניס למדורה.
לחפור למדורה בור בעומק כחצי מטר. למלא את הבור בגחלים ולהניח את המטפונה כאשר גם מתחתיו ומצדדיו גחלים אדומות לוחשות.
להחזיק בצד מדורה בוערת ומדי פעם לגרוף עוד גחלים אל המטפונה– כך הוא לא ישרף באש הגדולה אך יהיו לכם מספיק גחלים כדי שהוא יאפה היטב.