ליבה הוא לחם שטח פשוט וקל להכנה. בדומה למטפונה, גם ליבה נאפה בתוך המדורה ללא סיר. קליפתו יוצאת קשה מאד ואפילו קצת שרופה אך בתוכו הוא רך ונהדר…
מצרכים לליבה בינוני: 1 ק"ג קמח, מים, מלח, נייר כסף (לא חובה)
זמן הכנה: ארבעים וחמש דקות
בישול בשטח: ללוש קמח ומים עד שהבצק אחיד וגמיש אך לא נדבק לידיים (להתחיל מחצי כמות הקמח ולאט לאט להוסיף מים וקמח). להכין גוש בצק בעובי קצת פחות מחמישה סנטימטר.להכניס את הבצק לגחלים לוחשות וגם לכסות בגחלים.ניתן להפוך לאחר כעשר דקות.לאחר כרבע שעה נוספת כדאי לבדוק את הליבה בעזרת ענף או קיסם, להוציא מהמדורה ולאכול בתאבון !
סיכונים:
הליבה נשרף בקלות רבה. מומלץ לבדוק אותו על ידי נעיצת קיסם (או ענף) באמצע הליבה. אם הוא אפוי – מרגישים שהוא רך אבל לא נדבק בצק לקיסם.
בגלל האפייה הישירה על המדורה ושריפת השכבה החיצונית של הליבה, נוטים להוציא את הליבה מוקדם מדי מהמדורה והאמצע לא מוכן. שוב – לבדוק עם קיסם.
טיפים:
- תוספות – ניתן להכין לליבה מילוי ירקות, בשר או פטריות. לחילופין, ניתן לערבב בבצק תוספות שונות: בצל מטוגן, עגבניות מיובשות, זיתים, תבלינים וכד'
- מילוי לדוגמא: טגנו פטריות חתוכות עם בצל חתוך דק. טבלו בשום, מלח ופלפל שחור.
- למפונקים ניתן לאפות את הליבה בתוך תבנית אלומיניום או לעטוף בנייר כסף.
- שמרים – בצק שמוכן ללא שמרים כמעט ולא תופח ויוצא דחוס מאד. אם רוצים להעלות את הרמה ניתן להוסיף מעט שמרים (כף שמרים יבשים ל1 ק"ג קמח), ללוש ולתת לבצק לתפוח כחצי שעה. לאחר חצי שעה ללוש שוב, לחכות עוד כעשר דקות ולהכניס למדורה.